FINLAND


Street Race -pelikokemus

Miltä tuntuu pelata Street Race -lautapeliä?


Street Race -lautapelia pelanneita/ostaneita tulee päivittäin lisää. Miltä siis tuntuu pelata Street Racea? Mikä saa lapsiperheen kokoontumaan Street Racen -lautapelin ääreen yhä uudelleen? Miksi aikuisten kaveriporukka huomaa pelanneensa peliä 03.00 asti illanvieton lomassa? 


​Raha? Autokilpailut? Erilaiset autot? Jännitys? Vauhti?


Ohessa Kotiseutu-Uutisissa 4.9.2014 julkaistu "Katukilpailu kotiloissa" -lehtijuttu, jonka on kirjoittanut toimittaja Eemeli Surakka. Eemeli kertoi myös olevansa aktiivinen lautapelien pelaaja ja harrastaja, joten hänet oli ilo saada kisavieraaksi! Kiitokset Eemelille peliseurasta!


4.9.2014 ajetun "katukilpailun" voiton vei Eemeli mahtavan loppukirin myötä!

       commostia entertainment

+ 358 44 569 4469

Kotiseutu-Uutiset 4.9.2014

Eemeli Surakka

Katukisa kotioloissa 

​Ylämyllyläinen Ari Noponen on tehtaillut autoaiheisen Street Race -lautapelin. Idean hän sai pojaltaan Akilta. Noposten olohuoneen matolla valmistaudutaan päivän moottoriurheilutapahtumaan, Street Raceen. 6-vuotias poika Aki työntää toimittajan käteen sinisen auton, joka toimii allekirjoittaneen pelinappulana. ​– Tällä kertaa pelataan siihen asti, että yhdellä meistä on varaa ostaa 5000 euroa maksava urheiluauto, alustaa sekä Akin että Street Race -pelin isä Ari Noponen. Pelilauta on pystytetty, ja on aika heittää noppaa. Pelin avaamisen kunnian saa nuorin kuski eli Aki, jonka toiveesta pelin kehittely lähti myös alkujaan liikkeelle. ​– Sanoin isille neljävuotiaana, että tee autopeli. Ja isihän teki, Aki muistelee ylpeänä. Ikävä kyllä Akin nappula kapsahtaa heti aluksi huoltoasema-ruutuun. Tankki on tyhjä, ja nuori kuljettaja joutuu kaivamaan kuvettaan saadakseen kuitattua 50 euron bensalaskun.  

Valttina nopeus

​Ari-isän mukaan pelissä käsitellään autoiluun liittyviä yleisiä asioita. Tavoitteena on kerätä rahaa parempiin menopeleihin, joilla kaahaillaan luonnollisesti myös kilpaa laudan keskellä sijaitsevalla radalla. Ulkokehän ruudukossa taas ajetaan kaupunkiajoa, jossa vastaan tulee päivittäisestä autolla liikkumisesta tuttuja iloja ja ongelmia.

​Esimerkiksi työ- tai kasinoruudusta on mahdollisuus tienata rahaa, mutta jos kaasujalka painaa matkalla liikaa, niin tuloksena voi huonon onnen kohdatessa olla mojova sakkolappu. – Visuaalisesta ilmeestä ja rahan keräämisestä tulee monelle mieleen klassikkopeli Monopoli, mutta siihen yhtäläisyydet oikeastaan loppuvat. Onnella on osansa, mutta tärkeässä osassa pelissä on myös taktikointi, Ari Noponen selittää samalla kun Aki kurvaa kutosen heittämällä ”Pink Slips” -kisaruutuun. Termi on kotoisin Yhdysvalloista ja tarkoittaa katuautokisaa, jossa panoksena ei ole enempää eikä vähempää kuin vastustajan huippuunsa viritetty silmäterä. – Haastan Eemelin, Aki julistaa vilkuillen huolestuttavasti allekirjoittaneen kovasti Ladaa muistuttavaa Dala-kaaraa.  

Viivalla nähdään

​Pian sininen ja vihreä auto seisovat vierekkäin keskusradan lähtöviivalla. Yli 200 pelin kokemuksen omaava Aki ravistelee noppaa nyrkissään varmoin ottein, kun taas toimittajan selkäruotoa pitkin valuu kylmä hiki. Ei ole ennen tullut autoja panostettua. – Kun ravistaa noppaa oikein kovaa, niin aina tulee isoja lukuja, Aki neuvoo ja ampaisee liikkeelle vahvalla vitosella. Seuraavat kaksi minuuttia kuluvat hampaita kiristellessä ja rystyset valkoisina noppaa heristellen. Haistan sieraimissani bensan katkun ja asfalttia hiovan kumin käryn. Radan puolivaiheilla kaahaan kuin kaahaankin juniorikuskin ohi. Loppusuoran koittaessa kaulaa on jo useampi ruutu, ja dollarit silmissä lasken jo hekumoiden Akin Dartpurkin myyntihintaa. Äkkiä Dalan koneesta alkaa kuulua yskintää. Noppa näyttää kakkosta, ja lopulta moottori hyytyy viimeiseen ruutuun ennen maaliviivaa. Viimeisimmätkin rallitaitonsa terästäen Aki paiskaa pelilaudalle kutosen, jättäen epätoivoisen toimittajan nielemään pölyä. Myrtyneenä ojennan Dalan avaimet ­– ei kun siis kortin – tuulettavalle Akille. Onneksi rahat riittävät vielä toiseen käytettyyn autoon, joten voin jatkaa peliä.

​– Streetracestä on yhä olemassa ensimmäiset prototyypit, jotka piirsin aikanaa itse pari vuotta sitten. Sääntöjä on toki hiottu sen jälkeen paljon. Ajatus ”ihan oikean pelipaketin”  hiomisesta syntyi mummolareissulla, kun kilpaa ajettiin suvun kesken ja palaute oli hyvää, Ari Noponen muistelee. Toistaiseksi Streetraceä on saatavilla vain netistä, mutta toivon mukaan peli etenee syksyn aikana myös kauppojen hyllyille. Eemeli Surakka

Kuvateksti: Ari ja Aki Noponen kertovat pelanneensa yli 200 kisaa Streetrace-peliä. Samalla pelin sääntöjä on hiottu tikkiinsä. Pelaaminen on Arin mukaan myös loistavaa isä-poika-aikaa.